Posted 2012/04/25 by in ITALOGASZTRO
 
 

“A bor készítése a kultúra átadásának egyik formája”


Exclusive interjú az olasz borász szakma egyik kiemelkedő alakjával, Giovanni Sordi-val, aki nem mellesleg a Tokaji borokat is legalább annyira ismeri (ha nem jobban..), mint feltételezhetően bármelyik itthoni szakember.

-  Az van a névjegykártyádra írva, hogy „winemaker”. Mit jelent ez pontosan?

-  A winemaker nem foglalkozás, hanem szenvedély, amely megköveteli a legfejlettebb technikák és élelmiszeripari technológiák ismeretét és amelynek célja a kultúra átadása és minél mélyebb kifejezése egy pohár boron keresztül.

-  Honnan fakad a bor iránti szereteted?

-  A bor iránti szeretetemet egy nagyon különleges személynek köszönhetem, aki saját munkáján keresztül adta át nekem elméleti- és gyakorlati tapasztalatait, valamint a bor iránti vonzalmát. Ez a személy édesapám volt, aki a dekanter mellett Dante-t, Torquato Tasso-t, Dannunzio-t és Boccaccio-t idézve mindig arról beszélt nekem, hogy minden pohár bor egy-egy alkotás.

-  Amikor Veronában, a Vinitaly 2012-n találkoztunk, hosszasan meséltél a Tokaji tradicionális elkészítési módjáról. Mi az, ami ennyire elvarázsol ebben a borban, hogy ilyen jól ismered?

-  A Tokaji egy olyan produktum, amely elkészítési fázisainak tanulmányozása közben teljesen világossá válik, hogy a bor a természet kincseit és az emberi zsenialitást ötvöző műalkotás. Ebben a borban egyszerre van jelen a technológia, a fantázia és az alkotás öröme, amelyek a természeti adottságokkal vegyítve egy igazán összetett, ugyanakkor letisztult bort eredményeznek.

A Vinitaly-n beszéltél egy általad készített olasz borról is, amelyet a „mi” Tokaji-nk inspirált. Megemlítenéd ismét ezt a bort?

-  A bor, amiről beszéltem a Passo Albereto nevet kapta és a Farina pincészet forgalmazza. A toszkánai, Casentino-hoz közel első dombokon termő szőlőből készül és karakterisztikáját tekintve valóban nagyon hasonlít a híres, 6 puttonyos Tokaji Aszú-ra, amelyet a legenda szerint XIV. Lajos a „borok királya, a királyok bora” jelzővel illetett. Érdekesség, hogy nem csupán a cukor- és alkohol tartalom szempontjából hasonlít egymásra a két bor, hanem mindkettő elkészítése során kiemelt jelentősége van a nemes-penésznek, valamint a szőlőszem héjak finomságának (a Toszkánában termő trebiani-nak  a furmintéhoz hasonló vékony héja és aromája van). Az ok egyébként, amiért ezt a bort elkészítettem az, hogy számomra a Tokaji testesíti meg az emberiség történelmének első modern borát, illetve, ahogyan korábban már említettem, hiszem és vallom, hogy a bor készítése a kultúra átadásának egyik formája.

VN:F [1.9.22_1171]
Tetszett a cikk?
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

“A bor készítése a kultúra átadásának egyik formája”, 10.0 out of 10 based on 1 rating